Sunday, August 31, 2014

"поща", чарлз буковски


"поща" е полу-автобиографична книга, разказваща историята на хенри чинаски, който работи в американските пощи. и дотам. пощи, псувни, чукане на жени, сортиране на касети с писма, псувни за получателите, псувни за адресантите и падащи мушката, докато прави секс в тексас.
***
разочарована съм. отлагам написването на тази рецензия цял месец, защото почти нямам какво да кажа. единственото хубаво е стилът на писане - прост, без излишни метафори и увъртания. буковски все едно сяда до теб и те удря по лицето с тухла, на която пише "реалност". и после ти разказва как реалността ти го начуква.

***
- Когато не ни се обаждаш, знаеш ли какво ни казваш?
- Не.
- Чинаски, ти тогава казваш "Да ѝ го начукам на пощенската станция!".
- Така ли казвам?
- И, г-н Чинаски, знаеш ли какво значи това?
- Не, какво значи?
- Това значи, г-н Чинаски, че пощенската станция ще ти го Начука на теб!
***

останах със страхотно впечатление от "капитанът отиде на обяд и моряците завзеха кораба" - неговият дневник, няколко разказа от сборника му "factotum" и откъси от "на юг от никъде", но тази книга не ми хареса. проточвах четенето няколко дни.
давам ѝ 2,5/5, защото съм чела и по-лоши неща. 

Saturday, August 30, 2014

TAG: from A to Z times three

бях тагната от очарователната свет (бягайте да ѝ обичате блога!)
целта е да напиша всички букви от азбуката и срещу тях три думички, които са свързани с мен. оригиналният пост можете да намерите тук.

А: астрономия, арктик мънкийс, афродита (и аз не знам, ама обичам богинята открай време)
Б: блогване, бира, биология
В: вегетарианство, виолетки, винсент ван гог
Г: гори, гърция, габрово
Д: дъги, доктор ху, дъбове, дъжд, дъждовни нощи дъждовни делници, дъждовно всичко, май обичам буквата Д, но по принцип все съм си мислела, че К ми е любима :Д
E: есен, езици, "еманципирана магия"
Ж: женя (т.е. най-голямото говедо на света и най-добрата ми приятелка), жар
З: залез, здрач, зора 
И: изгрев, инди рок/поп, изкуство
Й
К: картофки, книги, книжарници
Л: лютеница, лилии, луна
М: море, макове, магнолия
Н: нощ, ню йорк, небе
О: околосветско пътешествие, лагерен огън, обсерватория
П: писма, "приятели", пърси джаксън
Р: !РИЗИ!, робърт бърнс, рисуване
С: слънце, семки, сексът и градът
Т: толкин, толерантност, тавански помещения
У: усмивки, 
Ф: фикуси, фъстъци, флорънс енд дъ машийн
Х: химия, хюмънс ъф ню йорк, художествена литература

Ц: цаца, цитруси, 
Ч: чаши
Ш: шерлок холмс, шалове, !шоколад!

Щ: щастие
Ю: юг, ютюб

Я: японска роза, ягоди, ядки

на някои места не успях да измисля три думи, а на Й - никакви, но това е всичко. беше ми малко трудно, но изключително забавно.

искам да видя как хавьо ще попълни списъка, но всеки, който прочете този пост и има блогчИ, да се чувства свободен да го направи.
приятен ден на всички :з

Wednesday, August 13, 2014

персеиди 2014

I DID IT!
ЗАВЪРШИХ 100 HAPPY DAYS!
всъщност не снимах последните дни, защото не можеш да снимаш абсолютно всичко - някои неща просто си остават така, за спомен. :)
нощта на 12-и срещу 13-и август беше пикът на метеорния поток персеиди. прекарах нощта в обсерваторията и беше една от най-запомнящите се вечери в годината! 
***
в 19h тръгнахме със симона. хванахме автобус и през цялото време вътре се смяхме, защото по радио nrj пускаха любимите ми песни. силно и ФАЛШИВО припявах на "захир".рафи, слави и малката симона (която се оказа, че е живяла в англия през целия си живот и слави постоянно ѝ говореше на английски) се изявяваха като първи нърдчета и аз постоянно ги дразнех. :D
запалихме си лагерен огън и уж правихме картофи на жар. само един се получи. рафаил го изяде. другите изгоряха. някой беше донесъл маршмелоус, но не успях да си намеря пръчка да си опека.

*** 
видях пет метеора, което е супер малко всъщност, но си струваше. запознах се с много хора и цяла вечер се смяхме и зяпахме небето. луната се скри зад купола на обсерваторията и не ни пречеше. светлината беше силна и все едно изобщо не е било нощ.

разказвахме вицове, дразнехме се, симона ме гушкаше през половината време :D дразнех рафаил (и му попълвах метеорната бланка), запознах се с едно момиче от езикова гимназия и обеща, че ще ме храни с моркови другия месец, ахах.
***
тръгнахме от обсерваторията в 6 сутринта. нямаше автобуси и със симона се разхождахме из силистра 
 by sluncheva


.
 by sluncheva

а вие пожелахте ли си нещо?