Monday, September 29, 2014

"закуска в тифани", труман капоти

една история за жена с главно Ж, разпростряна в сто и петнадесет страници и още три реда; за муза, за една напълно смахната, човек, който живее и гори.
главната героиня холи голайтли обича да ходи в "тифани" - известен бижутерен магазин на пето авеню №727 в ню йорк - защото там всичко е толкова красиво.
***
една книга, пълна с толкова живот, че ще стигне за десет човека.

завърших книгата преди месец и половина и нямам нито една дума, за да мога да опиша цялата любов, която изпитвам към "закуска в тифани", чистата гениалност, любовта, пейзажите, емоцията. за книга като тази, за жена като тази може да се говори само на един дъх.
не исках да свършва. мога да слушам за холи голайтли, стъпващата леко холи, с часове. такива хора идват за кратко в живота ти, зашеметяват те, не можеш да ги задържиш и после цял живот се чудиш къде са отишли и какво е станало с тях, а те може би просто са тъжни и са отишли в "тифани" за утеха.
дали препоръчвам? с две ръце, два крака и милиардите клетки в тялото ми, защото те бяха изпълнени с това четиво. 5/5 и ми се ще да прочета и друго на капоти. предложения?

No comments:

Post a Comment